Vragen en antwoorden

Kan ik elke boom of struik laten groeien uit de Bios Urn™?
Ja, dat kan, als deze boom/struik normaal gesproken in het Nederlandse klimaat en de grond waar u de urn begraaft, goed groeit.

Mag ik een urn in mijn eigen tuin begraven?
Ja, in de tuin van uw koophuis mag u vrij de urn begraven. Uiteraard dient u met boomkeuzes rekening te houden van de grootte van uw tuin. Een beetje boom wordt volwassen al gauw 10-15 meter. Zie suggesties voor Bomen en Heesters.

Wat doen asresten met de bodem waarin de urn begraven wordt?
Asresten bevatten alle benodigde mineralen en voedingsstoffen die nodig zijn om een voorspoedige groei, zo heeft TNO onderzocht. Asresten zijn dus bevorderlijk voor elke grondsoort.

Ik heb de as van mijn overledene dierbare al een tijdje thuis staan. Kan ik die gebruiken in mijn Bios Urn?
Ja, asresten verliezen nauwelijks hun voedingswaarden of minerale eigenschappen.

Past de as van een mens wel in de Bios Urn™ ?
De Bios Urn kan maximaal 2,7 liter as bevatten. Van een gemiddeld mens blijft na crematie ongeveer 2,5 tot 3,5 liter as over. 

Wat kost mij een Bios Urn™ ?
De aanschaf van een Bios Urn™ kost € 125. Daar komt bij de kosten van het zaad of de zaailing van de door u gekozen boom of struik. U vindt op onze site ook suggesties voor heesters en bomen. Ook voor mensen zonder tuin is een aantal mogelijkheden aangegeven. En deze mogelijkheden worden binnenkort uitgebreid. Houd de website in de gaten.

Ook kunnen beheerders van terreinen waar u de urn wilt begraven kosten in rekening brengen. Als u een crematorium, uitvaartonderneming vraagt de asresten in de urn te doen en u verder behulpzaam te zijn met het begraven, dan kunnen zij daar extra kosten voor in rekening brengen.

Alles mag in uw eigen tuin

In uw eigen tuin mag u elke boom of struik planten die u maar wilt. Er zijn echter ook bomen die na verloop van tijd probleemloos de 20 meter qua lengte halen en hun kroon beslaat dan al gauw 15 meter in doorsnede. Dat vergt wel wat ruimte in een tuin en brengt ook veel schaduw met zich mee, bijvoorbeeld in aangrenzende tuinen van buren... Daarom brengen wij vooral een assortiment bomen en struiken dat geschikt is voor een gemiddelde tuin met uiteindelijke lengtes variërend van 1 meter tot ongeveer 7 meter. Aan de andere kant is vrijwel elke boom ook op de gewenste lengte te houden door goed en deskundig (laten) snoeien.

Planten in de natuur

Het is een mooi idee en ook beperkt mogelijk: Natuur beherende organisaties hebben een beperkt aantal natuurgebieden aangewezen waar men een boom mag (laten) planten. Daar zijn echter wel wat regels aan. U mag bijvoorbeeld geen kenmerken aan of bij de boom maken in een natuurgebied, noch er iets bijzetten. Dit is om natuurgenieters niet ongevraagd te confronteren met uw nagedachtenis. Dat lijkt ons een logisch eis. Net zo logisch dat er maar bepaalde soorten bomen in bepaalde gebieden mogen geplant worden om de biotoop te versterken en zo ook de kans op het ongestoord laten groeien van uw boom mogelijk te maken. Bij planten in de natuur wordt in plaats van een zaailing veelal een jonge boom (1,5 a 3 meter) gebruikt. De Bios Urn™ wordt, zonder het bovenste compartiment, dan in het plantgat onder de wortels van de boom geplaatst. De wortels groeien dan in de Bios Urn™ en nemen de voedingsstoffen uit de as op. De Bios Urn zorgt er voor dat de as zich niet voortijdig door de grond verspreidt, maar als voedingsbodem dient voor de boom.

Ik bepaal zelf wel waar ik hem plant...

Het is verleidelijk om een boom stiekem, zonder toestemming te planten op de plek van uw keuze. Maar u loopt dan een groot risico: de hovenier die het gebied onderhoudt bemerkt dat het jonge boompje er niet hoort te staan en rooit het.... Dat wilt u niet. Het is soms moeilijk om erachter te komen, maar neem contact op met de eigenaar/beheerder. Leg uw verzoek voor en wacht de beslissing af. U zult verrast zijn hoe vaak men het een mooi idee vindt.

Juridische informatie over bomen

Al meer dan 30 jaar is “Bomen en wet. Geldend recht voor bomen” het standaardwerk op het gebied van de Nederlandse wet- en regelgeving en rechtspraak over bomen. Het boek is daarmee de schriftelijke vraagbaak in juridische kwesties rondom bomen. Aanvragen kan op de website bomenrecht

Beste wel beetje een gedoe zo...

Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Eerst al de keuze van welke boom of heester en daarna nog de plek waar deze geplant wordt. Maar als u tijd en energie steekt in het creëren van een blijvende natuurlijke herinnering aan uw dierbare, zal dat veel steun bieden bij de moeilijke momenten en hopelijk een glimlach van goede herinneringen opleveren na verloop van tijd.

Heeft u nog andere vragen?

Neem gerust contact op met ons. We helpen u graag.

Lambermonstraat 10 6373 BD Landgraaf

Bezoek showroom op afspraak.
Gratis verzending binnen Nederland m.u.v. verzending onder rembours.

Neem contact met ons op

0457850798
0646428393
info@memorialcompany.nl
0646428393